Meme İltihabı ve Süt Ateşi

Meme İltihabı ve Süt Ateşi

Bebeğinin doğumunu bekleyen veya yeni doğum yapmış anne adayları için her zaman öncelik bebekleridir. Tadını çıkarmayı beklediğiniz kısacık lohusalık döneminde meme iltihabı ve süt ateşi gibi problemler bebeğinizle aranıza girebilir.

Meme İltihabı (Süt Ateşi) – Mastit Nedir, Neden Olur?

Mastit tıkanmış süt kanallarının veya mikroorganizmaların neden olduğu bir rahatsızlık. Halk arasında yaygın olarak süt ateşi veya süt sıtması olarak da biliniyor. Her 20 anneden birinde görülen bu durum genellikle doğumdan sonraki 10. ve28. Günler arasında beliriyor. Çoğu kez ilk bebeklerini doğuran annelerde görülüyor, 2. ya da 3. bebekte çok düşük oranda yaşanıyor. Emzirmeyen annelerde göğüslerin şişmesi de mastite yol açabiliyor.

Mastit (Süt Ateşi) Belirtileri

Mastit-meme iltihabının ateş, halsizlik, yorgunluk, memede ağrı ve kızarıklık gibi belirtileri bulunuyor. Meme iltihabı, bebeğe bir zarar vermiyor fakat anne için çok acı veren, rahatsız edici bir durum!

Enfeksiyon, genellikle meme ucunda bulunan minik çatlaklardan süt kanallarına doğru yayılıyor. Diğer etkenler, emzirme yoluyla göğüslerin yeterince boşaltılamaması, hastalıklara karşı azalan direnç sayılabiliyor. Yeni doğum yapmış annelerin çoğunda görülen aşırı yorgunluk, stres ve yeterince beslenememekte önemli faktörler arasında bulunuyor.

Mastit – Meme İltihabı Tedavisi

Tedavinin en önemli kısmı etkilenmiş meme bölgesindeki sütün boşaltılması! Bunun için bebeğin sık aralarla emzirilmesi öneriliyor. Bebek emdiği esnada memeye masaj yapmak tıkalı olan kanalın açılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca farklı pozisyonlarda emzirmek, memenin tüm kısımlarındaki sütün boşalmasına yardımcı olabilir. Bebek ememiyor ya da anne emziremiyor ise mutlaka bir süt pompası kullanılması gerekiyor. Annede (ateş, şiddetli ağrı ve hassasiyet, kızarıklık vb) ciddi belirtiler görülür ise hekim önerisi ile antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılıyor. Yeterince dinlenme ve beslenme öneriliyor.