Gebelik döneminde yapılan ultrason hareket halinde olan fetusun görüntülerini monitör ekranına yansıtır. Bu sayede bebeğin sağlık durumu ya da gelişimi bakımından pek çok değerlendirmenin yapılabilmesine olanak tanır. En genel şekliyle hamilelikte ultrason neden yapılır sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir. Ultrasonografi ile elde edilen bilgiler hekimlerin hem anne adayı hem de bebeğin sağlık durumuna dair pek çok değerlendirme yapmasının yanı sıra, olası sorunların önceden anlaşılabilmesine de olanak tanır.
Gebelik Tanısı Ultrasonu
Öncelikle gebeliğin tanısı için de ultrasonografinin önemi oldukça büyük. Gebeliğin normal olup olmadığı yapılan bu değerlendirmeler ile anlaşılabilir. Gebelik tanısı amacıyla yapılan ultrason, sadece gebelik yaşına dair hesaplamada net bir veri elde edilmesini sağlayamaz. Gebeliğin yaşı için farklı değerlendirmeler kullanılır. İlk dönemlerde tekil ya da çoğul gebelik ayrımının yapılabilmesi için de ultrason uygulaması tercih edilir. Bu konuda net bir görüş sağlayabilen uygulama ile gebeliğe tekil ya da çoğul tanısı konabilir.
Bebeğin Gelişim Sürecinde Ultrason
Gebeliğin neredeyse her döneminde fetusun sağlık durumuna dair incelemeler yapılır. Bu incelemelerde de yine ultrasonografi tercih edilir. Bu sayede anne karnındaki bebeğin; bacak, kafa, karın çevresi gibi vücuduna dair ölçümler yapılabilir. Ölçüm sonuçları bebeğin gelişimine ve ağırlığına dair son derece mühim ipuçları olabiliyor.
Plasentanın yerinin belirlenebilmesi de yine hamilelik döneminde önemlidir. Plasenta saptamasında yine ultrasonografiden yararlanılır. Obstetrik ultrason ile plasenta anomalisinin mevcut olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir. Ayrıca amniyon sıvısı ile ilgili bir problem olup olmadığına dair veriler de yine bu uygulama ile anlaşılabilir. Anne adayının erken doğum yapma riskine sahip olup olmadığı ya da bebeğin cinsiyetinin saptanması gibi alanlarda da yine ultrasonografi uygulaması devreye girerek önemli veriler elde edilmesini sağlar.