Dörtlü tarama testi aynı üçlü tarama testinde olduğu gibi maternal kan tarama testi yapılması amaçlar. Üçlü tarama testinden farkı ise inhibin-A olarak adlandırılan protein seviyelerine bakılmasıdır. Dörtlü tarama testi nedir ve hangi zamanlarda bakılmalıdır diye merak ediyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Tarama testlerinde yalnızca elde edilen kan testlerindeki değerlere bakılmamaktadır. Burada yaş, etnik köken, kilo, sigara içip içilmediği gibi pek çok farklı faktör karşılaştırılır ve böylelikle kişinin risk oranları belirlenir. Testin amacı tanı koymak değildir.
Dörtlü Tarama Testi Bebek ve Anne için Riskli mi?
Dörtlü tarama testlerinde kan alımının getirebileceği ufak tefek rahatsızlık dışında anne ve bebek için herhangi bir risk yoktur. Günün herhangi bir saatinde açlık veya tokluk seviyesi fark etmeden anne adaylarından alınan ufak bir miktar kan ile tarama testi uygulanabilir.
Dörtlü Tarama Testine Ne Zaman Bakılır?
Hamileliğin 16. ile 18. haftalarında dörtlü tarama testleri yaptırılabilir. Anne adaylarının tamamı bu testi yaptırabilirler. Fakat bazı ufak tefek noktalara dikkat edilmesi gereklidir. Bu noktada ailesinde veya kendisinde anomalili doğum bulunan, 35 yaş ve üzeri olan, diyabeti olan ve insülin kullanan ve yüksek oranda radyasyona maruz kalmış olan anne adaylarının daha dikkatli olması gereklidir.
Dörtlü Tarama Testinin Sonuçları Hangi Anlama Gelir?
Dörtlü tarama testi temel olarak bir tarama testi olduğu için tanı koymadığını hatırlamanız gerekiyor. Test sayesinde anne adaylarının genetik hastalığı bulunan bir bebek taşıdığı riski tespit edilebilmektedir. Yüksek risk sonuçlarına rağmen pek çok sağlıklı bebeğin dünyaya gelmesi gibi durumlar da mevcuttur. Testin down sendromunu yakalayabilme olasılıkları ise %75 oranındadır. Yanlış pozitif sonuç oranı ise %5 civarındadır.