Bira Yapımı

Bira Yapımı

Alkollü bir içki türü olarak öne çıkan bira, zahmetli aşamalardan geçirilerek imal edilir. Tahılın özellikle de arpa maltının mayalandırılması ile üretilen içecekte su ve şerbetiçi otu vardır. İngiltere’nin aleleri, İrlanda’nın stoutları, Danimarka’nın pilsnerleri ve Almanya’nın da lagerleri ünlüdür. Bira bu AVrupa ülkelerinin yanı sıra özellikle Belçika’da yaygın bir şekilde tüketilir. Biranın imali bu şekilde ülkeden ülkeye değişmekle birlikte genellikle benzer şekilde hazırlanır.  Aşağıda sizler için yazılmış olan bira yapımı aşamalarını okuyarak siz de bu uluslararası içecek hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Biranın Yapım Aşamaları

Alkollü içkinin yapımında öncelikle arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemi ile malt haline dönüştürülür. Ardından kavrularak rengi belirgin hale getirilir. Kavrulma süresi, biranın renginde değişiklik olmasına katkıda bulunur. Kavrulma aşamasından sonra içerisinde su katılarak uzun bir süre karıştırılır. Bir litre bira elde edebilmek için yaklaşık olarak 6-7 litre kadar suya ihtiyaç duyulur.

Su ile karıştırıldıktan sonra ise karışıma şerbetiçi otu eklenilir. Şerbetiçi otunda 200’ü aşkın bitkinin aromatik kokusu vardır. Bu aşamalar geçildiğinde, asıl önemli kısma gelinir. Son aşamada, artık fermantasyon işlemi gerçekleştirilir. Fermantasyon işlemi yapılırken karışımın içerisine eklenilen bira mayası şekerleri alkole ve karbonik gaza dönüştürülür. Yüksek sıcaklıkta yapılan fermente işlemi, yoğun biralarda 3-5 gün; sıra biralarda ise 6-8 gün arasında gerçekleştirilir. Fermente işlemi yapılırken karışımın sıcaklığı, biranın türüne göre 6-20 derecelik sıcaklık arasında değişiklik gösterebilir.