Ofiste Omurga Sağlığını Koruma Yolları

Ofiste Omurga Sağlığını Koruma Yolları

Omurga, vücudunuzun dik durmasını sağlayan ve bunu destekleyen kolon görevini görmektedir. Esnek disk yapısı ile vücudunuzun istediği şekle eğilip bükülmesini de sağlayan omurga hareketlerinizin daha kolay bir şekilde yapılabilmesini sağlıyor. Ancak ofis hayatında masa başında çalışan kişilerin omurga sağlığı çoğu yanlış davranıştan dolayı tehlikeye girebiliyor. Ofiste omurga sağlığını koruma yolları konusunda sizler için hazırladığımız ufak tefek tavsiyeleri uygulayarak omurga sağlığınızı güven altına alabilirsiniz.

Uygunsuz ve Yanlış Oturuş Pozisyonu

Omurga sağlığını bozan en temel durum; uygunsuz ve yanlış oturuş pozisyonudur. Ofis ortamında sırtı desteksiz olan ve dik pozisyonda durmayan çalışma koltukları veya sandalyeler kullanıyorsanız, omurganız kısa bir süre içerisinde zarar görmeye başlar. Ayrıca klavye ve monitör gibi eşyalarınızı da doğru şekilde konumlandırmanız gerekebilir. Monitörünüz daima göz hizasında durmalı, hiçbir şekilde aşırı yukarıda veya aşağıda olmamalıdır.

Hangi Hareketler Omurga için Tehlikeli?

Bilgisayar başında iki büklüm ve ön kısma doğru eğilmiş şekilde oturmak bir süre sonra kalıcı omurga rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca duruş bozukluğu sorunları da bu tür yanlış oturuşlardan sonra meydana gelebilir.

Ağır ya da hafif olan yükleri ani hareketler ile kaldırmaya çalışmak da omurganızı zedeleyebilir. Yük taşımanız gerektiği zaman daima yavaş hareket ederek ağırlığı eşit bir şekilde vücudunuza vermelisiniz.

Mola Vermeyi Unutmayın

Omurga sağlığınızı koruyabilmek için hareketli bir yaşam tarzına sahip olmanız da gerekiyor. Sürekli olarak mola vermeden aralıksız bir şekilde çalıştığınız zaman bir süre sonra sağlık problemleri yaşamaya başlayabilirsiniz. İşlerinizin yoğunluğuna göre yarım saat ile bir saatlik süreçler arasında ayağa kalkarak ufak tefek egzersizler yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca oturduğunuz yerden de yapabileceğiniz ufak egzersiz hareketleri ile kaslarınızın çalışmasını sağlayabilirsiniz.