Topuk Çatlakları için Doğal Çözümler

Topuk Çatlakları için Doğal Çözümler

Çatlamış topuklar hem şiddetli acı verebilen hem de estetik kaygılara sebep olan çok yaygın bir sorundur. Kuruyan ve çatlayan yarıklara ek olarak; kalınlaşmış deri, kızarıklık problemi, kaşıntı, iltihaplanma ve cilt soyma gibi belirtiler eşlik edebilir. Derinleşen çatlaklar zamanla kanama ve ağrıya neden olabilir. Fakat topuk çatlakları, hemen uygun tedbirlerin alınması ile önlenebilir sorunlardır. Siz de bu sorunları yaşıyorsanız topuk çatlakları için doğal çözümler yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Topuk Çatlakları Neden Olur?

Çatlamış topukların nedenleri arasında; kuru hava, nem eksikliği, yanlış ayak bakımı, sağlıksız beslenme, yaşlanma, sert zeminlerde uzun süreli ayakta durma ve yanlış ayakkabı kullanımı gibi sebepler bulunuyor. Egzama, sedef, nasır, diyabet ve tiroid hastalığı gibi durumlar da soruna katkıda bulunabiliyor. Yine de deneyebileceğiniz bazı yöntemler çatlamış topuklar için doğal çözümler de olabiliyor.

Bitkisel Yağ: Çeşitli tedavilerde yumuşatıcı etkisi ile kullanılan yağlar, topuk çatlakları içinde oldukça fayda sağlıyor. Zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı veya başka bir hidrojene bitkisel yağ kullanılabiliyor. En iyi sonuçlar için, yatmadan önce bu yağlardan biri ile topuklara masaj yapılarak, tamamen cilde nüfuz etmesi için yeterli zamanın tanınması gerekiyor.

Pirinç Unu: Ayakların ve topuklar üzerinde pirinç unu ile yapılan peeling, çatlama ve kurulukları önlüyor, ölü derileri kaldırmak için de yardımcı oluyor. Pirinç ununun az miktarda su ile karıştırılıp macun kıvamında sürülmesi ile uygulanabilir.

Gülsuyu ve Gliserin:

Gliserin ve gül suyu kombinasyonu etkili bir topuk çatlağı tedavisidir. A, B3, C, D ve E vitaminleri açısından güçlü bir onarıcı olan gliserin, eşit miktarda gül suyu ile daha aktif hale geçerek antiseptik özellikler kazanıyor. Bu karışım, her gün, geceleri yatmadan önce topuklar ve ayak ovularak uygulanabiliyor.

Topuk Çatlakları için Çok Özel Bitkisel Kür: Birkaç çay kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, yarım tatlı kaşığı zeytinyağı (veya bademyağı) ve bir avuç kadar pirinç ununu ile bir kap içerisinde kalın bir macun haline gelene kadar karıştırılır. Ilık suda ayaklarınızı 10 dakika kadar ıslattıktan sonra yavaşça hazırladığınız kür ile ovalanır. Sonuçlardan memnun olana kadar haftada birkaç kez işlemi tekrarlayabilirsiniz.