Protez diş, kişilerin zaman içinde ya da her hangi bir kaza ile dişlerini kaybetmeleri sonucunda bu dişlerin yerine geçen yapay diş oluşumlarıdır. Bu gerçek olmayan dişler sayesinde insanlar günlük yaşamlarındaki yeme içme, rahat konuşma ve gülme gibi işlevlerini rahatlıkla yerine getirir ve fiziksel olarak tamamlanan görüntü ile de psikolojik olarak rahatlarlar.
Protez diş bakımı nasıl yapılır, sorusu ise en sık rastlanan sorular arasındadır. Gerçek dişlerin günlük bakımları diş fırçası ve macunu ile yapılırken protez dişlerin bakımı bu kadar basit değildir.
Protez diş temizliği protezin çeşidine göre de değişiklik gösteriyor. Protez dişler sabit, hareketli, total, parsiyel, implant üssü ve hassas protezler olarak farklı çeşitlere sahiptirler. Genel olarak bu protez çeşitleri de kendi içlerinde hareketli ve sabit olarak değiştiği için bakımı konusunda sabit ya da hareketli olmasına göre farklı uygulamalar yapılır.
Protez Çeşitlerine Göre Bakımları
Sabit Protez
- Protez dişiniz sabit ise bakım için eczanelerde satılmakta olan protez diş temizliği için satılan diş iplerinden yararlanabilirsiniz.
- Öğün arasında mutlaka dişler fırçalanması gerekiyor.
- Fırçalamada protez diş için önerilen diş macunları tercih edilmelidir.
- Temizlik sırasında aşındırması muhtemel olan ürünler kullanılmamalıdır.
- Tartar ya da herhangi bir leke oluşumunda; müdahale hekim tarafından yapılmalıdır.
Hareketli Protez
- Hareketli protez takma diş olarak da tabir edilen diş çeşididir. Hasta dişini çıkarabildiği için kimyasallar bu konuda oldukça yararlıdır.
- Kimyasal yol ile temizlediğiniz dişlerinizi hemen takmamanız gerekir.
- Yemeklerden sonra çıkan protezler su ile yıkanması önerilir.
- Protez dişlerde oluşan lekeler hekimlerce temizlenmeli, aşındırıcı işleme maruz bırakılması dişlere zarar verir.