Gebelik Döneminde Depresyon Yaşama İhtimaliniz Var mı?

Gebelik Döneminde Depresyon Yaşama İhtimaliniz Var mı?

Bebek sahibi olmak, hayatınızın en büyük heyecanı olabilir, ancak çok ani yaşanan değişiklikler sizi strese sokabilir, gelecekle ilgili endişe duyduğunuz zamanlar olabilir. Hamilelik sırasında birçok farklı duygu yaşamanız normaldir, vücudunuz duygularınızı etkileyen birçok hormon üretir. Hormonlarınız değiştikçe, kendinizi daha sinirli, endişeli, kızgın veya tedirgin hissettiğinizi fark edersiniz. Genellikle, bu ruh hali değişimleri 6.-10. hafta arasında ve üçüncü üç aylık dönemde tekrarlar.

Gebelik Depresyonu Nedenleri ve Tetikleyiciler

Gebelik sırasında depresyona girme olasılığınızın birçok farklı nedeni olabilir. Depresyona karşı fiziksel olarak daha savunmasız olabilir veya depresyonu tetikleyebilecek stresli bir durumda olabilirsiniz. Aşağıdaki potansiyel durumlarda depresyona açık olabilirsiniz:

  • Ailede genetik depresyon, özellikle doğum sonrası depresyon
  • Genç ve erişkin yaşlarda yaşanan depresyon
  • İlk bebeğin doğumundan sonra yaşanılan depresyon
  • İstenmeyen bir gebelik
  • Kısırlık ve hormon tedavisi görmek

Depresyonu tetikleyebilecek durumlar; güvensiz bir evlilik, kendini yalnız hissetme, suiistimal veya şiddet deneyimleme geçmişi, uyuşturucu veya alkol bağımlılığı, yakın zamanda yaşanan stresli yaşam olayları (sevilen birinin ölümü, taşınma veya iş değişikliği gibi) olabilir. Bazı kadınlar için anne olma stresleri, yeni sorumluluklar ve maddi stresler endişe ve depresyonu tetiklemek için yeterlidir.