Gebelikte Hazımsızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Hazımsızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

 Gebelikte Hazımsızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Mide yanması da dâhil olmak üzere hazımsızlık (dispepsi), mide asidinin sindirim sisteminizin hassas koruyucu kaplaması (mukoza) ile temasından kaynaklanır. Mide asidi mukozayı parçalayıp tahrişe ve hazımsızlık semptomlarına neden olur.

Gebelikte hazımsızlık ve mide ekşimesi semptomları, diğer herkesinki ile aynıdır. Ana semptom ağrı ya da göğsünüzde veya midenizde bir rahatsızlık duygusudur. Belirtileriniz, 27 hafta sonra daha sık ve şiddetli olabilmesine rağmen, gebelik sırasında herhangi bir noktada hazımsızlık yaşayabilirsiniz.

Hamileyken şu sebeplerden ötürü hazımsızlık olasılığınız daha yüksektir:

  • Vücudunuzun geçirdiği hormonal değişiklikler
  • Büyüyen rahmin (uterus) karnınıza baskı yapıyor olması
  • Mide asidinizin sızıntı yapmasına izin veren mide ve yemek borusu arasında bir kapı gibi işlev gören alt sfinkter dokusunun gevşek olması
  • Hamilelikten önce yaşanan hazımsızlık sorunları

Gebelikte Hazımsızlık ve Mide Ekşimesi Tedavisi

Bazı durumlarda, diyet ve yaşam biçiminizdeki değişiklikler, özellikle belirtiler hafifse, hazımsızlık ve mide ekşimesi kontrolünde yeterli olabilir. Şiddetli hazımsızlığınız varsa veya diyet ve yaşam tarzınızdaki değişiklikler işe yaramazsa, doktorunuz belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olması için ilaç kullanmayı önerebilir. Birçok gastrointestinal ilaçlar gebelik sırasında güvenle kullanılabilir. Bununla birlikte, başkalarının tavsiye ettiği hiçbir şeyi almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.