Şekersiz ve karbonhidrattan zengin gıdaları kesin ve hastalığa maruz kalmayan bir hayat yaşamak için protein, sebze ve (şekersiz) meyve ağırlıklı, düşük bir glisemik indeks diyeti izleyin. Özellikle diyabet, obezite, insülin direnci, hipertansiyon, yüksek kolesterol vb. hastalıklardan muzdarip olmanız durumunda, bu bir tercih değil bir zorunluluktur.
Glikoz İndeksi Nedir?
“Glikoz İndeksi” veya GI, belirli bir gıdanın karbonhidrat içeriğinin ve bunun kan şekeri seviyesine etkisinin ölçüsüdür. Kan şekeri düzeylerini yükselten herhangi bir gıda, yüksek GI gıda olarak bilinir. Yüksek GI gıdaların aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Araştırmalar, düşük GI gıdaların tüketilmesinin obezite ile ilgili hastalıkları, kardiyovasküler hastalıkları ve bazı prostat, göğüs ve kolon kanserlerini önleyebileceğini söylüyor.
Düşük GI Gıdalar Sağlığınıza Nasıl Yardımcı Olur?
Düşük-GI gıdalar, yemek sonrası kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde yükseltmez. Sindirilirler ve yüksek GI gıdalardan daha yavaş emilirler, böylece kan şekerinin kontrollü olarak salınmasını sağlarlar. Bu gıdalar ayrıca kolonik fermantasyonu da arttırır. Bu da, iyi bağırsak bakterilerinin işlevini arttırır ve amino asit metabolizmasını ve kalın bağırsaktaki kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini arttırır. Düşük GI gıdalar insülin direncini önler, lipid profilini geliştirir, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.